Jak správně upražit kávu

V dnešním díle si podrobně vysvětlíme, jak si správně upražit kávu.

Sběr

Jak jistě všichni víte, káva jsou vlastně třešně. České třešné se ale špatně melou a po upražení chutnají trochu dřevnatě, takže je potřeba získat ty pravé, kávové třešně. Tuto práci samozřejmě nemůžeme nechat na nikom jiném a tak je třeba si zaletět pro vlastní. Brazílie je okoukaná a tak z vlastní zkušenosti doporučujeme Východní Timor, který je drahý a k tomu tam vlastně nic není. Místní jsou ale malého vzrůstu a tím pádem na nás vysoké evropany na stromech zůstavají ty nejzralejší třešně.

Srovnání výšky průměrné Slovenky s typickými sběračkami kávy.
Se sběrem doporučujeme příliš neexperimentovat. Zkoušeli jsme i metodu à la cibetka, ale nesetkala se s velkým úspěchem.

Zpracování a sušení

Na třešních nás zajímají jen jejich pecky a tak je potřeba se nějakým způsobem zbavit jejich obalu. Existuje více způsobů, jak strojově docílit oddělení slupky, ale i v tomto případě je důležité se spolehnout na ruční práci. Pokud nechcete plýtvat financemi a platit timorské děti, které jsou zvyklé za kilogram odslupkovaných třešní účtovat okoli 10 Kč, je samozřejmě lepší si třešně čistit vlastními silami. Po odstranění slupek uložíme zrna i v jejich kluzkých slupkách na desku a sušíme při venkovní teplotě (30 stupňů). Po několika týdnech, jakmile je káva dostatečně suchá, vyloupeme kávová semínka ze slupky. Zde je důležité zmínit, že v některých třešních může být i jediné semínko, případně semínka tři. Tato vyhazujeme pro nevhodný vzhled.

Takto například může vypadat sušení několika málo kilogramů kávy na překližce.
Káva připravená k pražení. Všimněte si jak krásně ladí se zelenou zdí v pozadí.
Otruby zbylé po loupání. Pokud budete mít pocit, že jich je víc, než samotné kávy, nebudete první.

Pražení

Přichází na řadu nejakčnější část celého návodu. Malé množství kávy vsypeme na pánev tak, aby pokrývala pouze dno. Zapneme cestoví beníznový vařič a na prudkém ohni za stálého míchání kávu zahříváme. Káva začne oranžovět, hnědnout a přibývat na oběmu. Jakmile dojde k prvnímu puknutí, máme hotovo – pokud tedy nechceme získat spalené uhlíky, které se pijí třeba v Itálii – v tom případě můžete klidně pražit ještě chvíli a počkat si, až káva pukne podruhé. Kávu necháme vychladnout a uležet alespoň tři dny. Až pak je připravena ke konzumaci.

Toto množství kávy vystačí přibližně na pět šálků.

 

Teď jsme tak uprostřed celého procesu, těsně před prvním puknutím.
Těsně po upražení zrnka ještě nemají homogenní zbarvení, ale to je převážně způsobeno nešikovností pražiče.

Konzumace

Kávu si může mlít maximálně havloidní povaleč z Prahé. My doporučujeme odřezat kus nadbytečného trička a rozdrtit zrna kávy kamenem. Pozn.: Tato metoda není vhodná pro přípravu metodou espresso.

Stačí pár dobře mířených úderů kamenem a z kvalitních kávových zrn je kvalitní kávová drť.
Naším oblíbeným způsobem je Aeropress, ale klidně použijte V60.