V dnešním díle si podrobně vysvětlíme, jak si správně upražit kávu.
Sběr
Jak jistě všichni víte, káva jsou vlastně třešně. České třešné se ale špatně melou a po upražení chutnají trochu dřevnatě, takže je potřeba získat ty pravé, kávové třešně. Tuto práci samozřejmě nemůžeme nechat na nikom jiném a tak je třeba si zaletět pro vlastní. Brazílie je okoukaná a tak z vlastní zkušenosti doporučujeme Východní Timor, který je drahý a k tomu tam vlastně nic není. Místní jsou ale malého vzrůstu a tím pádem na nás vysoké evropany na stromech zůstavají ty nejzralejší třešně.
![](https://i0.wp.com/www.vantuch.cz/wp-content/uploads/2017/04/MG_7111-1600x1066.jpg?resize=768%2C512)
![](https://i0.wp.com/www.vantuch.cz/wp-content/uploads/2017/04/MG_7137-1600x1066.jpg?resize=768%2C512)
Zpracování a sušení
Na třešních nás zajímají jen jejich pecky a tak je potřeba se nějakým způsobem zbavit jejich obalu. Existuje více způsobů, jak strojově docílit oddělení slupky, ale i v tomto případě je důležité se spolehnout na ruční práci. Pokud nechcete plýtvat financemi a platit timorské děti, které jsou zvyklé za kilogram odslupkovaných třešní účtovat okoli 10 Kč, je samozřejmě lepší si třešně čistit vlastními silami. Po odstranění slupek uložíme zrna i v jejich kluzkých slupkách na desku a sušíme při venkovní teplotě (30 stupňů). Po několika týdnech, jakmile je káva dostatečně suchá, vyloupeme kávová semínka ze slupky. Zde je důležité zmínit, že v některých třešních může být i jediné semínko, případně semínka tři. Tato vyhazujeme pro nevhodný vzhled.
![](https://i0.wp.com/www.vantuch.cz/wp-content/uploads/2017/04/MG_7198-1600x1066.jpg?resize=768%2C512)
![](https://i0.wp.com/www.vantuch.cz/wp-content/uploads/2017/04/MG_7214-1600x1066.jpg?resize=768%2C512)
![](https://i0.wp.com/www.vantuch.cz/wp-content/uploads/2017/04/MG_7216-1600x1066.jpg?resize=768%2C512)
Pražení
Přichází na řadu nejakčnější část celého návodu. Malé množství kávy vsypeme na pánev tak, aby pokrývala pouze dno. Zapneme cestoví beníznový vařič a na prudkém ohni za stálého míchání kávu zahříváme. Káva začne oranžovět, hnědnout a přibývat na oběmu. Jakmile dojde k prvnímu puknutí, máme hotovo – pokud tedy nechceme získat spalené uhlíky, které se pijí třeba v Itálii – v tom případě můžete klidně pražit ještě chvíli a počkat si, až káva pukne podruhé. Kávu necháme vychladnout a uležet alespoň tři dny. Až pak je připravena ke konzumaci.
![](https://i0.wp.com/www.vantuch.cz/wp-content/uploads/2017/04/MG_7218-1600x1066.jpg?resize=768%2C512)